In deze fase is de voorbereiding van de afdichtingsoppervlakken volledig afgerond (nieuwbouw of renovatie) en zijn de maskeertape, rugvulling en hechtbarriere aangebracht zoals vereist.
(Zie hoofdstuk4. Voorbereiding van de af te dichten oppervlakken)
Ongeacht of de voeg een stootvoeg, hoekvoeg of vloervoeg is, zijn de procedures voor het aanbrengen van de primer en de kit, alsook voor de afwerking, fundamenteel dezelfde.
Als het weer geschikt is, begin dan met het aanbrengen van de primer en de kit volgens de afgesproken schema’s.
Primer wordt voornamelijk gebruikt om het hechten van de kit aan de voeg-vlakken te bevorderen. Primers worden het vaakst gebruikt op poreuze opper-vlakken, zoals beton, baksteen en natuursteen. Ze worden ook op niet-poreuze oppervlakken gebruikt, bijvoorbeeld om de hechting van bepaalde kitten aan moeilijke oppervlakken zoals thermoplasten, te verbeteren.
(3. Voorbereiding van het oppervlak voor een optimale hechting)
HET CORRECT AANBRENGEN VAN DE PRIMER IS EVEN BELANGRIJK ALS HET AANBRENGEN VAN DE KIT. VOLG ALTIJD HET ADVIES VAN DE KITFABRIKANT. VERVANG EEN PRIMERSYSTEEM NOOIT DOOR EEN ANDER ZONDER VOORAF ADVIES IN TE WINNEN. |
De volgende procedures en voorzorgen moeten worden toegepast:
BIJ HET GEBRUIK VAN PRIMERS MOET U ERVOOR ZORGEN DAT U ALLE GELDENDE RELEVANTE GEZONDHEIDS- EN VEILIGHEIDSRICHTLIJNEN VOLGT. |
BRENG GEEN RUGVULLING AAN VOORDAT DE PRIMER DROOG IS. |
De voeg is nu klaar om te worden afgekit, behoorlijk voorbereid, schoon en intact en waar nodig voorzien van een primerlaag, rugvulling en maskeertape aangebracht.
Om doeltreffend te zijn, moet de kit de voeg tot aan de voorgeschreven diepte vullen en stevig tegen de voegflanken worden aangedrukt. Afwerken is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de kit de ondergrond bevochtigt en dat de hechting optimaal is.
Kitten worden geleverd als eencomponent- of meercomponentensystemen, in verschillende chemische uitvoeringen en verschillende verpakkingen, bijv. kokers, worsten of blikken. Ze worden aangebracht met behulp van een kitpistool (open of gesloten, handkitpistool, electrisch of persluchtpistool).
Volg de instructies van de fabrikant voor het gebruik van de kitkoker. Voor een gewone eencomponentkoker snijdt u het uiteinde van de schroefdop van de koker af of prikt u door het foliemembraan voordat u de spuitmond aanbrengt om de kit eruit te kunnen persen. Snijd het uiteinde van de spuitmond om een opening te krijgen die aangepast is aan de breedte van de af te dichten voeg.
Kitten met twee (of meer) componenten moeten worden gemengd. Zij worden in verschillende verpakkingen geleverd, zoals blikken, worsten en kokersystemen.
De basis (A-component) en de verharder (B-component) hebben meestal een andere kleur. De homogeen gemengde kit dient geen strepen te vertonen (een goede manier om dit te controleren, is een dunne film van de gemengde kit op een stuk afvalmateriaal te verspreiden en te controleren op homogeniteit).
Zodra de 2-componenten van de kit gemengd zijn, begint de uitharding. De gemengde kit moet zo snel mogelijk en binnen de door de fabrikant vermelde verwerkingstijd worden gebruikt. (N.B.: hoe warmer het weer is, hoe korter de verwerkingstijd).
HET IS CRUCIAAL DAT DE TWEE (OF MEER) COMPONENTEN VOLLEDIG EN HOMOGEEN GEMENGD ZIJN, EN DAT DE INSTRUCTIES VAN DE KITFABRIKANT WORDEN OPGEVOLGD. |
Het type, de samenstelling en de plaats van de voeg zal bepalen of het nodig is om een hechtbarriere, een rugvulling of maskeertape te gebruiken. (Zie hoofdstuk 2: Vorbereiding van de af te dichten oppervlakken).
Spuit de kit in de voeg. De veiligste manier is om de spuitmond langs de voeg te duwen, niet te trekken. Trekken kan leiden tot te weinig vullen en dan komt er lucht achter de kit vast te zitten, vooral als de spuitmond te snel langs de voeg wordt bewogen.
Spuit de kit stevig in de hoeken van de voeg en tegen de rugvulling, zodat er geen luchtholtes worden gevormd. Vul de voeg iets te vol.
Er zijn enkele gevallen waarbij de kit dieper moet liggen, bvb. Bij sommige vloervoegen of bij sommige natuurstenen bekledingen. Als de voeg breder is dan de spuitmond van de koker, spuit dan de kit eerst in de hoeken van de voeg. Vul dan de ruimte tussen de reeds aangebrachte kit. Herhaal dit proces totdat de voeg vol is.
Als tijdens het opspuiten van een voeg een nieuwe koker nodig is, zorg er dan voor dat er volledig contact is tussen de reeds aangebrachte kit en de nieuw begonnen kit. Het beste is dat de reeds aangebrachte kit nog geen huid heeft gevormd of nog niet uitgehard is voordat u met de nieuwe kit begint.
HET IS ALTIJD HET BESTE OM EEN VOEG IN 1 KEER AF TE WERKEN.
Het afwerken heeft vooral tot doel ervoor te zorgen dat de kit stevig tegen de zijkanten van de voeg wordt gedrukt. Dit is essentieel voor een goede hechting. Om het vereiste profiel van het oppervlak te verkrijgen kunnen verschillende hulpmiddelen voor de afwerking worden gebruikt.
BIJ DE AFWERKING MOET REKENING WORDEN GEHOUDEN MET EVENTUELE KRIMP VAN DE KIT TIJDENS HET UITHARDEN. ZIE DE INSTRUCTIES VAN DE FABRIKANT. |
De afwerking geeft aan de voeg ook een esthetisch uitzicht. De meeste vaklui hebben hun eigen hulpmiddelen voor het afwerken van voegen van verschillende afmetingen.
Er zijn geen vaststaande regels over welke hulpmiddelen moeten worden gebruikt, behalve dat ze zacht en meestal licht gebogen moeten zijn om een holrond oppervlak te verkrijgen. Om de voeg glad en schoon af te werken, kan bij sommige kitten het gereedschap met water of een verdunde zeepoplossing worden bevochtigd (vraag na bij de kitfabrikant). Als deze techniek wordt gebruikt, moet de lengte van de voeg volledig met kit gevuld zijn om te voorkomen dat het water/de zeep-oplossing de hechtende oppervlakken in niet-afgedichte zones verontreinigt.
HET AFWERKEN MOET GEBEUREN VOORDAT DE KIT EEN HUID HEEFT GEVORMD. BIJ WARM EN VOCHTIG WEER EN BIJ SOMMIGE TYPES KIT IS ER ZEER WEINIG TIJD TUSSEN HET AANBRENGEN EN HET VORMEN VAN EEN HUID. |
Ga met het gereedschap (spatel, …) langs de kit. U zult weerstand voelen als de kit tegen de achterkant van de voeg drukt.
Verwijder eventuele overtollige kit met behulp van een spatel of soortgelijk gereedschap.
Strijk met het gereedschap (spatel, …)het oppervlak van de kit glad.
Gebruikt u maskeertape, verwijder die dan onmiddellijk na het afwerken en voordat de kit een huid vormt of uithardt, door de tape dwars over de voeg weg te trekken. Als de kit al uitgehard is, kan het kitopper vlak worden beschadigd bij het verwijderen van de tape, wat het uitzicht van de kitvoeg kan aantasten of de kitvoeg kan beschadigen.
Voor hoekvoegen moet het volume aangebrachte kit voldoende zijn voor het contact/de hechting van de kit aan beide voegflanken. Voor vloeren of platte daken mag de kit van een zelfegaliserende kwaliteit zijn en wordt deze bij voorkeur vlak afgewerkt. |
(Zie hoofdstuk 1. Principes achter voegafdichting in de bouw)
(Zie hoofdstuk 7. Gezondheid en veiligheid)
De volgende procedures en voorzorgsmaatregelen moeten worden gevolgd:
OM DEGELIJK WERK AF TE LEVEREN EN OM TE VOLDOEN AAN DE REGLEMENTERINGEN IS HET BELANGRIJK DAT U HET GEREEDSCHAP NETJES HOUDT EN HET AFVALMATERIAAL OP DE JUISTE MANIER VERWIJDERT. |
Reinig onmiddellijk na gebruik de primerborstels, mixers, spatels, enz. volgens de instructies
van de fabrikant.
BIJ GEBRUIK VAN OPLOSMIDDELEN, RAADPLEEG DE VEILIGHEIDSINFORMATIEBLADEN VAN DE FABRIKANT VOOR SPECIFIEKE INFORMATIE OVER HET GEBRUIK ERVAN. |
Verwijder gebruikte vodden, papier en maskeertape, lege kokers en spuitmonden, lege verpakkingen, wegwerphandschoenen en alle andere restafval in de geschikte afvalcontainers conform de eisen van de plaatselijke overheid.
De betrokken vakman moet tijdens het aanbrengen van de kit regelmatig inspectiebeurten uitvoeren en moet contact opnemen met de fabrikant als de inspectie een van de volgende problemen aan het licht brengt: