U bent hier:

Chemische recyclage, een opportuniteit voor de circulaire economie

 

Er bestaat geen wondermiddel waarmee wij een circulaire economie voor plastics realiteit kunnen laten worden. Dit kan alleen gebeuren door een intelligente combinatie van elkaar aanvullende oplossingen, die geschikt zijn voor de complexe waardeketen van plastics (met zijn vele producten, types, kwaliteiten en toepassingen). Naast het stimuleren van minder gebruik en een beter hergebruik van plastic afval, zal de ontwikkeling van bestaande en nieuwe recyclageoplossingen gelijk op moeten gaan. Hier kan chemische recyclage het verschil maken. Chemische recyclage maakt het verwerken van gemengd of gecontanimeerd plastic afval mogelijk. Het proces levert secundaire grondstoffen op van een kwaliteit die voldoet aan de technische normen voor de meest veeleisende toepassingen, zoals voor food contact, cosmetica, zelfs biociden.

Wat is chemische recyclage?

Net als mechanische en fysieke recyclage (oplossen) is chemische recyclage (chemische ontbinding, pyrolyse of enzymatische afbraak) een oplossing voor plastic afval dat aan het eind van zijn levensduur is. Chemische recyclage breekt plastic afval af tot deeltjes met een zeer laag moleculair gewicht, soms zelfs tot de oorspronkelijke monomeren. De chemische producten die dat oplevert, kunnen gebruikt worden als grondstof voor de productie van nieuwe plastics of andere chemische producten. Chemische recyclage is geschikt voor het verwerken van gemengde plasticafvalstromen en meerlagige of bevuilde verpakkingen. Chemische recyclage kan plastics van 'zuivere' kwaliteit opleveren, die gebruikt kunnen worden voor het verpakken van levensmiddelen en voor andere gevoelige toepassingen waarvoor mechanische recyclage ongeschikt is.

Het proces levert secundaire grondstoffen op van een kwaliteit die voldoet aan de technische normen voor de meest veeleisende toepassingen

De Europese Unie wil in 2050 klimaatneutraal zijn, dat wil zeggen dat de economische activiteiten netto niet leiden tot de uitstoot van broeikasgassen. Deze doelstelling vormt de kern van de Green Deal en speelt in op het engagement van de Europese Unie, die zich in het kader van het akkoord van Parijs inzet om de klimaatverandering tegen te gaan. Tot slot ondersteunt chemische recyclage de doelstelling van «defossilisering» (d.w.z. stoppen met het gebruik van fossiele grondstoffen), en kan chemische recyclage de lijmen- en mastiekensector voorzien van grondstoffen voor een breed gamma aan producten.

Chemische recyclage draagt bij tot het sluiten van de recyclagecirkel voor plastics door het recyclagepercentage te verhogen, en door de kwaliteit van gerecycleerde materialen te verbeteren, zoals aangekondigd door de Europese Green Deal alsook door het actieplan voor een circulaire economie en de strategische inzet van de EU Chemicals Strategy for Sustainability.

 

 15 juni 2022